Getekende portretten

In het werk van Nettie Bromberg vallen naast haar woestijnlandschappen vooral de portretten op. Een van de eerste werken waarmee zij erkenning oogstte was een portret.

Nettie Bromberg staat bekend als autodidact. Zij volgde geen formele kunstopleiding, maar teken- en schilderlessen kreeg zij wel. Zij begon al vroeg met tekenlessen bij Paul Citroen. Op twaalfjarige leeftijd al verblufte zij met een pasteltekening van haar tweejarig broertje. Toen zij 16 was, zei Citroen dat zij zichzelf verder moest ontwikkelen: Wat ik kan, kan zij ook.

Hoewel zij in navolging van haar vader binnenhuisarchitekt wilde worden, bleef zij ook later teken- en schilderlessen volgen. In deze serie ook een getekend portret van Mou van Dantzig, die haar de technieken van het schilderen bijbracht.

Bij het portretteren werkte Nettie Broemberg soms naar foto's of naar haar verbeelding van de geportretteerde figuur, in wie zij zich zeer verdiepte. Ook onder haar getekende portretten zijn, naast mensen uit haar directe omgeving, door haar bewonderde grootheden als David Ben Gurion (ook in deze serie).

Paul Bromberg merkt op: Zij was diep bewogen door het leed van de wereld en heeft dit op een aangrijpende manier tot uiting gebracht. Sterk bewust van haar jood-zijn heeft zij joodse figuren vaak als onderwerp gekozen.

Appie Drielsma, docent aan de Katholieke Leergangen in Tilburg en de Stadsacademie te Maastricht, herkent Netties eerste leermeester Paul Citroen in de emotionele benadering in haar portretten: De mensen die zij tekent, zijn getekend door het leven. De portretten spreken voor zichzelf.

  • Klik op een kleine afbeelding voor een vergroting (navigeer door de filmstrip met het zwarte pijltje), of start/stop een diashow met de ronde blauwe knop. Een beschrijving is te zien door de muis over de grote afbeelding te bewegen.


Kies een galerie

  • BenGurionGetekende portretten
  • MenuhinGeschilderde portretten
  • LochameiHaGetaotRassenwaan en onrecht
  • EijsdenEijsdens landschap
  • JeruzalemIsraelisch landschap
  • NegevWoestijn